Om oss

Rasinformation

Våra ston

Avelshingstar

Uppfödningar

Till salu

Kontakta oss

                                                                                                                              

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

       Det första man brukar lägga märke till hos American Saddlebredhästen är den resliga och eleganta exteriören samt dess carisma, charm, stamina och energi.

Trots att hästen är en alert, uthållig och extremt arbetsvillig fullblodshäst,har den ett sansat temperament,
är mindre flyktbenägen
, mycket intelligent med snabb uppfattningsförmåga. Hästen är kärleksfull, kontaktsökande, människotillvänd och brukar etablera en speciell kontakt med sin skötare som får njuta av hästens hela uppmärksamhet och kärlek. Saddlebredhästens extremt rörliga leder och stora bogfrihet ger mjuka,
smidiga rörelser och gör honom till en mycket bekväm ridhäst. Unikt för rasen är att den, genom målmedveten avel, behållit förmågan att lära de två extra mycket bekväma gångarterna Slow Gait och Rack. Rasen
är mycket gammal och har bl a hjälpt till att öppna vilda westen, varit Generalernas - och Plantaschägarnas häst, polishäst, filmstjärna, - vem minns inte stjärnor som "Flicka", "Black Beauty", "Smokey" och "Fury"!
Idag är rasen en högklassig rid- och körhäst som används till all rid- och körsport, från dressyr till 5-gång.

 

Nedan scener ur "Min vän Flicka".

                                               

 Lite Historia

American saddlebred har sitt ursprung bland annat iNarrangansett Pacer, som var en arbetshäst på plantagerna i Rhode Island och även i den kanadensiska pacer-hästen. Båda dessa raser var så kallade gaited vilket innebär att de har fler gångarter än skritt, trav och galopp.

Även de hästar som britterna hade med sig från England under kolinialtiden var delaktiga i utvecklingen av saddlebredhästarna. Bland annat de nu utdöda gallowayhästarna, en mycket snabb och bekväm liten ponny som också fanns med i utvecklingen av det engelska fullblodet, samt irländska hobbyhästar som också användes i stor utsträckning. Rasen förfinades efter hand med inkorsningar av engelska fullblod, som gav den ett ädlare utseende och sina fina rörelser.Även Norfolktravare blandades in för att ge rasen ett karaktäristiskt vagnshästsutseende och ytterligare bättre rörelser.

American saddlebred kallades även för kentucky saddler och användes i början som jordbruks- och transporthäst till de rika i Södern. Under det amerikanska inbördeskriget användes hästarna som kavallerihästar av både Nord- och Sydsidans Generaler.

År 1891 startades en förening för rasen och man kunde registrera sina saddlebredhästar och rasen var därmed den första i världen med registrering enligt den här principen. Stamboken från den här tiden gäller fortfarande då den har varit helt stängd för utomstående blod sedan föreningen startades.

 

American saddlebreds är bekväma att rida, mycket bra arbetshästar och också mycket omtyckta inom show som uppvisningar och utställningar.


 En fivegaited American Saddlebred har föruom skritt, trav och galopp även

Slow Gait,
(
en mycket samlad, fyrtaktig, deciplinerad och kontrollerad gångart med samma fotförflyttning som i skritt, där varje fot som lämnar marken har ett dröjande svävmoment i luften. Kraften och påskjutet kommer från bakbenen som är väl placerade under hästen och frambenen får därigenom en bogfri hög aktion.)
 

och

Rack
(som är en fyrtaktig gångart med fotförflyttning som i skritt där både fotförflyttningen och svävningsintervallerna framförs i en snabbare takt än i slow gait. Ju snabbare en häst kan vidmakthålla gångarten i rätt form, desto bättre.)

 

 Dressyrtävling med American Saddelbredhästar.

 

På grund av att en del ridsportsutövare anser att American Saddlebreds enbart skulle vara uppvisningshästar och betraktar rasen som allt för konstlad har den blivit belastad med ett oförtjänat dåligt rykte.
American Saddlebreds är utmärkta rid- och körhästar och mycket populära inom hästsportens alla gengre.

 

Tillbaka hem

Om oss

Rasinformation

Våra ston

Avelshingstar

Uppfödningar

Till salu

Länkar

Lite om träning

Kontakta oss